Лист Печоріна (Аналіз глави “Ккяжна Мері” з роману “Герой нашого часу”)

10.02.2011

У центрі роману Лермонтова «Герой нашого часу» стоїть проблема особистості, “героя часу», який, вбираючи в себе всі суперечності своєї епохи, в той же час знаходиться у глибокому конфлікті з суспільством і оточуючими його людьми. Цей конфлікт визначає образну систему твору. Всі персонажі групуються навколо головного героя – Печоріна, і, вступаючи з ним у різноманітні відносини, допомагають виділити ту чи іншу рису його особистості. За своїм характером Печорин романтик байронічного типу. Він, особистість яскрава, сильна і вкрай суперечлива, виділяється на тлі всіх інших героїв і сам усвідомлює свою неординарність, зневажаючи інших людей і прагнучи зробити їх іграшками в своїх руках. Цікаво, що і в очах оточуючих він теж постає в ореолі романтичного героя, але ставлення до нього неоднозначно.

Особливу значимість у романі набувають жіночі образи. Давно утвердилася думка, що «всіх слабкіше змальовані особи жіночі», як зазначав ще Бєлінський. Але як би там не було, в системі персонажів вони грають дуже важливу роль. Адже «історія душі людської» розкривається в романі в одному з найяскравіших її проявів – у коханні. І, може бути, саме тут найпомітніше виступають протиріччя натури Печоріна.

Печорін жадає любові, він пристрасно шукає її, «скажено женеться» за нею по світу Майже у всіх частинах роману сюжет заснований на черговий любовної історії Печоріна або ж якимось чином пов’язаний з жінкою. Саме в любові Печорин намагається знайти те, що могло б примирити його з життям, але кожного разу його чекає нове розчарування. Хто винен у цьому?

Очевидно, перш за все сам Печорін. Адже його ставлення до жінки і до любові вельми своєрідно. «Я тільки задовольняв дивну потреба серця, з жадібністю поглинаючи їхні почуття, їх ніжність, їх радощі і страждання – і ніколи не міг насититися». У цих словах героя звучить нічим не прикритий егоїзм, і хай від нього страждає і сам Печорін, але ще більше це стосується тих жінок, з якими його зв’язала життя. Майже завжди зустрічі з ним закінчуються для них трагічно – помирає Бела, важко захворює княжна Мері, перекинуть усталений спосіб життя дівчата з «Тамані» Ундини, страждання і горе принесла любов Печоріна Вірі.

Але є й інша причина, яка криється в самих цих жінок, зустрінутих Печоріним. Кожна з них, володіючи своєю індивідуальністю, все ж таки не може встояти перед натиском особистості Печоріна, стаючи, по суті, його рабою. «Ти знаєш, що я твоя раба: я ніколи не вміла тобі противитися», – каже йому Віра.

Сам Печорин зазначає, що «не любить жінок з характером», йому необхідно керувати іншими, завжди бути вище всіх-адже він справжній романтик Але чи можливо при цьому сподіватися знайти справжню любов, ту, де не один, а обидва люблять готові пожертвувати своїми інтересами , віддавати, а не брати? Може бути, занадто покірними і жертовними натурами виявилися ті, з ким звела життя Печоріна?

В усякому разі, саме такі стосунки пов’язували Віру і Печоріна. Нам важко уявити точно, як вони розвивалися, тому що в описі Віри автор часто використовує натяки, образ цей окреслено неповно і так до кінця залишається неясним. Ймовірно, тут почасти позначилося і те, що одним із прототипів цієї героїні була Варвара Лопухіна, в заміжжі Бахметева. Є припущення, вона була єдиною справжньою любов’ю Лермонтова, пронесеною їм через все життя Але доля розлучила їх, а ревнивий чоловік Вареньки категорично противився якого-небудь спілкуванню її з Лермонтовим.

У тій ситуації, яка малюється в романі, дійсно є окремі риси цієї історії. Але головне, мабуть, в тому, що Віра – єдина жінка, яка по-справжньому дорога Печорину; вона єдина, хто зумів розібратися і зрозуміти його складний і суперечливий характер. «За що вона мене так любить, право, не знаю! -Записує Печорін у своєму щоденнику. – Тим більше, що це одна жінка, яка мене зрозуміла зовсім, з усіма моїми дрібними слабкостями, поганими пристрастями ». Саме про це і свідчить її прощальний лист, отримане Печоріним після його повернення з дуелі.

Насамперед у цьому листі звучить підтвердження того, що Печорін володіє якоюсь особливою владою над жінками, і Віра, як і інші, скорилася йому «Моє слабке серце підкорилося знову знайомому голосу», – пише вона.

Віра визнає, що любов Печоріна до неї егоїстична: «Ти любив мене як власність, як джерело радощів, тривог і печаток, що змінялися взаємно, без яких життя нудне й одноманітне». Це абсолютно вірне зауваження, адже саме нудьга змушує Печоріна постійно гнатися за все новими і новими враженнями, шукати нове кохання і знову розчаровуватися: «Ніхто не вміє так постійно хотіти бути коханим».

Віра права і в тому, що, незважаючи на це, Печорін нещасливий: «Ніхто не може бути так істинно нещасливий, як ти, тому що ніхто стільки не намагається запевнити себе в іншому». Але марно чекати, що йому є розуміння жертовної любові: він приймає її як належне, але сам не здатний на таке ж у відповідь почуття.

Чому ж Віра, як і інші жінки, так любить його, ніж він назавжди підкорив її серце? Намагаючись розібратися в цьому, вона дає абсолютно точний портрет героя. «У твоїй природі є щось особливе, тобі одному властиве», – зазначає вона. Але це зовсім не означає, що Печорін краще за інших. У цьому Віра дуже близька авторській характеристиці «героя часу», яку у передмові до роману: «це портрет, складений з пороків усього нашого покоління, у його розвитку».

Віра прямо пов’язує з Печоріним поняття зла: «Ні в кому зло не буває так привабливо», – говорить вона. Її слова буквально повторює сам Печорін у своїх роздумах про кохання Віри до нього: «Невже зло так привабливо?».

Думка, на перший погляд, виглядає парадоксально: зло зазвичай не сприймається як щось привабливе. Але у Лермонтова була своя особлива позиція по відношенню до сил зла: без них неможливо розвиток життя, її вдосконалення, в них не тільки дух руйнування, а й жага творення.

Недарма в його поезії таке важливе місце займає образ Демона, того ж не стільки озлобленого («зло набридло йому»), скільки самотнього і страждає, шукає любові, яку йому так і не дано знайти ніколи. Очевидно, що Печорін носить в собі риси цього незвичайного лермонтовського Демона, не кажучи про те, що сюжет «Бели» багато в чому повторює історію романтичної поеми «Демон». Сам герой роману бачить у собі того, хто несе зло оточуючим і спокійно сприймає це, але все-таки намагається знайти добро і красу, які гинуть при зіткненні з ним.

Ймовірно, особлива привабливість зла в Печоріна пов’язана саме з такою паралеллю між героями роману і поеми. Демон гордий і прекрасний, і Тамара підкоряється йому, почувши тільки його голос. А ось як пише про Печоріна Віра, відзначаючи, що в ньому є «щось горде і таємниче»: «У твоєму голосі, що б ти не говорив, є влада непереможна».

Цю владу відчувають не тільки жінки, перед Печоріним змушені відступати і всі інші герої роману. Він, як Титан серед людей, підноситься над всіма, але при цьому залишається абсолютно самотній. Така доля сильної особистості, не здатної вступати в гармонійні відносини з людьми.

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 |